Sfaturi pentru un sofer incepator

Ai trecut testul teoretic si testul practic de obtinere a permisului de conducere si brusc esti sofer cu acte in regula. In timpul scolii de soferi inveti sa stapanesti partea teoretica si sa o pui in practica la volan. Este oare suficient? Experienta se castiga in timp, spun cei care au permis de ani de zile. Astazi discutam despre cateva lucruri pe care orice sofer incepator trebuie sa cunoasca pentru a se putea descurca in trafic.

Pentru un sofer incepator, prima experienta in trafic poate fi extrem de coplesitoare: aglomeratia urbana, nervii soferilor, agitatia pot da batai de cap unui incepator care se poate pierde foarte usor. Important este sa iti pastrezi calmul si sa nu te lasi coplesit de cei care te preseaza. Sigur vei intalni un sofer nervos care te va claxona sau care te va critica. Trebuie sa stii ca in timp vei dobandi experienta necesara, iar in acest stadiu al pregatirii tale nu este indicat sa te grabesti pentru ca poti comite cu usurinta imprudente daca te lasi influentat de cei din trafic.

Un sofer incepator trebuie sa tina cont de urmatoarele lucruri atunci cand pleaca la drum:   sa si regleze intotdeauna oglinzile. Oglinzile sunt ochii soferului, iar un incepator ar putea sa piarda din vedere sa le regleze inainte de a pleca la drum.

Un alt aspect pe care un incepator il poate omite este semnalizarea. Este important sa tii minte ca semnalizarea este esentiala pentru evitarea unor accidente. Cel din spatele sau fata ta  nu are cum sa stie ce manevre ai tu de gand sa faci, deci atentioneaza-l pentru a evita accidente. Din cauza lipsei semnalizarii au existat masini care nu au mai plecat decat cu un serviciu de tractari auto , deci nu pierde din vedere acest lucru.

Ca incepator este indicat sa respecti absolut toate regulile de circulatie. Nu te aventua la viteza excesiva pentru ca instinctele tale nu sunt formate si in cazul unui obstacol iti va fi foarte greu sa ai viteza de reactie. Aceasta se dobandeste in timp, nu te baza atat de mult pe tine, dar nici pe masina. Masina poate sa aiba o defectiune pe care tu ca sofer incepator nu ai sesizat-o si care la viteza excesiva poate ceda. Pana cand iti formezi instinctul, viteza de reactie si urechea sa asculti zgomotele masinii, mergi cu o viteza limitata.  Pentru mai multe informatii,sfaturi apelaza la un service auto .

Este esential sa ai propriul tau ritm si sa nu te lasi influentat de ceilalti participanti la trafic. Daca primesti flashuri sa maresti viteza, incadreaza-te pe prima banda pentru a lasa loc depasirii, dar nu mari si tu viteza.

Poarta intotdeauna centura de siguranta. Daca faptul ca iti salveaza viata ti se pare un cliseu, macar gandul ca scapi de o amenda contraventionala care iti goleste buzunarul sa te motiveze. Centura de siguranta trebuie sa fie purtata intotdeauna.

Ca sofer incepator incearca sa mergi pe trasee simple, pe care le cunosti. Sa nu te aventurezi pe drumuri complicate pentru inceput. Pentru ca este foarte important sa fii atent, incearca sa nu te lasi distras de alti factori, cum ar fi muzica, telefon sau altele. Daca ai pasageri, nu comunica cu ei, ci concentreaza-te la drum. Daca vei purta discutii, atentia ti se va diminua considerabil.  

Comments are closed.