Reguli esentiale de prim ajutor in cazul unui accident rutier

Astazi discutam despre regulile esentiale si pasii pe care trebuie sa ii parcurgem in cazul in care ajungem in situatia de a acorda primul ajutor unor persoane implicate intr-un accident rutier. Nu se stie niciodata daca sau cand vom fi pusi intr-o asemenea situatie, de aceea este esential sa cunoastem anumite reguli pentru a nu face greseli care pot agrava situatia persoanelor respective.

    Discutam despre cazuri mai grave, unde exista persoane ranite, nu despre tamponari usoare. In cazul tamponarilor usoare, soferii se inteleg si completeaza o constatare amiabila sau merg la sectie, dupa caz, si apeleaza la un serviciu de tractari auto Bucuresti pentru ridicarea masinilor in cazul in care acestea sunt avariate si nu se pot deplasa cu ele. Este cea mai fericita situatie. Insa, pot exista si cazuri mai grave unde este necesar primul ajutor.

    Conform sfaturilor Crucii Rosii, exista patru pasi esentiali de care trebuie sa se tina cont in astfel de situatii. Acestea sunt: luarea masurilor de siguranta, evaluarea starii victimei, solicitarea ajutorului si asigurarea primului ajutor.

    Prima masura, cea cu privire la luarea masurilor de siguranta se refera la faptul ca trebuie sa va asigurati ca nu exista pericole pentru viata dumneavoastra, cum ar fi pericol de explozie, de incendiu sau altele. Analizati zona pentru a verifica daca exista cabluri electrice desprinse sau alte pericole.     Indicatia este sa inlaturati pericolul si daca nu puteti sa va indepartati si sa solicitati ajutor. Nu este recomandat sa va puneti viata in pericol.

    Daca nu observati niciun pericol, in momentul in care ati ajuns la masina in cauza, opriti daca se poate contactul electric al masinii si aveti in vedere faptul ca airbagurile se pot activa oricand daca acestea din urma nu au fost declansate la impact.  De asemenea, este recomandat sa trageti frana de mana si sa nu fumati sa sa permiteti accesul persoanelor cu tigari in zona accidentului.

Specialistii in masuri de prim ajutor spun ca nu este indicat sa miscati victima din loc, decat daca observati un pericol iminent. Daca persoana/ persoanele din masina sunt constiente rugati-le sa coopereze si indicati-le sa nu isi roteasca gatul si capul.

    Dupa ce ati evaluat starea victimei/ victimelor, telefonati la numarul special pentru situatii de urgenta 112 pentru a primi ajutor: ambulanta, politie si pompieri.  

    Daca este necesar si exista un pericol iminent puteti sa scoateti victima/ victimele din masina avariata, cu specificarea faptului ca trebuie sa aveti grija la traumatismele existente pentru a nu le agrava. Verificati semnele vitale ale persoanelor. In cel mai fericit caz, acestea sunt constiente si coerente. In acest caz vor fi asezate in pozitia culcat pe spate. In cazul in care persoana este inconstienta verificati pulsul la incheietura mainii sau la gat. Daca acesta are puls si respira, ea trebuie sa fie asezata intr-o pozitie laterala.

    Daca persoana nu respira, deschideti gura si verificati prezenta unor corpi straini. Daca ei exista trebuie sa ii indepartati. Daca nici dupa indepartare persoana accidentata nu respira, trebuie sa faceti manevra de respiratie artificiala pana cand pacientul incepe sa respire. Daca nu exista puls faceti de urgenta si manevre de compresie toracica altervativ cu respiratia.  Daca inima nu bate, organele nu vor mai fi alimentate cu oxigen, ceea ce va duce la moartea persoanei. Creierul daca este privat de oxigen, moare in cateva minute. De aceea, este esential sa efectuati aceste manevre daca observati lipsa pulsului sau a respiratiei. Se incepe cu 30 de compersii toracice,(cu o frecventa de aproximativ 100 de compresii pe minut, ceea ce inseamna aproximativ doua compresii la secunda) apoi cu 2 respiratii gura la gura si continuati in acest fel pana la sosirea ajutorului sau pana cand victima incepe sa respire.

Comments are closed.