ISTORIA RENT A CAR

Indiferent daca intentionati o calatorie intr-o tara straina sau aveti nevoie doar de o masina imprumutata in timp ce masina dvs. se bucura de o revizie ,este posibil sa fiti nevoiti sa apelati la o firma de inchirieri auto,Rent a car Bucuresti .In vremurile din prezent totul se deruleaza cu o viteza ametitoare si trebuie sa tinem pasul alert .Intotdeauna depindem de un mijloc de locomotie cat mai rapid si cat mai stabil.

Cu toate ca majoritatea am apelat candva la serviciile de inchiriere auto putini cunoastem de fapt istoria din spatele industriei de rent a car si modul in care a devenit o parte atat de importanta a calatoriilor din prezentul trait .

Din documentari reiese ca inceputurile inchirierilor de masini a pornit din SUA LA INCEPUTUL ANILOR 1916 cand un barbat din  Nebraska pe nume Joe Saunders a decis sa imprumute masina sa model Ford T oamenilor de afaceri locali .Acest antreprenor intelept pentru a tine evidenta kilometrajului a fixat pe roata din fata a masinii un contor si percepea astfel 10 centi pe mila pentru a acoperi uzura Ford-ului.

Nu a trecut mult timp pana ce Joe Saunders si-a dat seama ca a descoperit o idee de afaceri profitabila.Astfel ca pana in 1925, compania ce inchirieri auto Saunders a ajuns sa aiba flote de masini in 21 de state .

A inceput apoi dezvoltarea prin diversificarea auto ajungand sa se laude cu vehicule Chrysler in valoare de 1 milion de dolari .

Bineinteles ca odata cu timpul a intervenit si concurenta .Nu a trecut mult timp pana ce Walter L.Jacobs a inceput sa inchirieze masini iar pana in anul 1923 compania acestuia de rent a car incasase peste 1 milion de dolari vanzari anuale ,devenind astfel principalul concuret pe piata a lui Saunders.

Atat Saunders cat si Jacobs si-au construit companiile de inchirieri auto  independente insa numai una ar fi putut iesi pe primul loc .La mijlocul anilor 1920 , Jacobs a facut cunostinta cu domnul John Hertz ,proprietarul THE YELLOW CAB MANUFACTURING COMPANY din CHICAGO.Hertz a cumparat in cele din urma compania de inchiriere masini a lui Jacobs luand nastere cea mai mare companie de rent a car din tara.

Mai tarziu GENERAL MOTORS va cumpara HERTZ YELLOW CAB MANUFACTURING COMPANY redenumind-o HERTS DRIVEUR-SELF SISTEM.

Al Doilea Razboi Mondial ,impreuna cu extinderea sistemului feroviar au contribuit la cresterea cererii de inchiriere auto in toate Statele Unite . Railway Extensions ,Inc. a lucrat cu agentii de inchiriere alocand spatu pentru cabine de inchiriere la statiile de cale ferata.Au oferit chiar servicii de telegraf pentru clientii feroviari,astfel incat sa poata rezerva masini intr-o statie si sa le ridice la alta destinatie.

Anii 1946-1970 este o perioada de plina expansiune in industria inchirierilor auto care a continuat sa infloreasca dupa ce de-al Doilea Razboi Mondial .Odata cu cresterea numarului de pasageri ai companiilor aeriene a crescut si cererea inchirieilor de masini .Ca si in cazul cailor ferate nu a trecut mult timp pana companiile de rent a car au inceput sa deschida locatii in aeroporturile importante .

Hertz este notat cu deschiderea primei francize de inchirieri auto in 1932 oferind calatorilor de la Aeroportul MIDWAY din Chicago o varietate de vehicule de top.

 Adevaratul diamant al afacerii de rent a car a aparut in anul 1946 cand domnul WAREN AVIS a lansat sistemul AVIS AIRLINES RENT A CAR SYSTEM pe aeroportul WILLOW RUN din Detroit .

Avis a inceput afacerea cu doar 3 vehicule si s-a concentrat pe dezvoltarea afacerii asupra construitii francizei aeroportuare.A folosit chiar si companiile aeriene pentru a-si promova compania.

Concurenta inchirierilor auto a devenit acerba si a fost foarte dificil pentru companiile independente sa supravietuiasca pe piata .Era nevoie de o influenta mai mare si pana la urma cele 24 companii de rent a car din St.Louis,Missouri, s-au unit formand astfel sistemul nasional e inchiriere auto in anul 1947.

Deci ,ce s-a intamplat cu Saunders?

La fel ca industria de rent a car in sine, a avut urcusuri si coborasuri majore.La inceputul anilor 193, Saunders a devenit o victima a falimentului .Dar , totul nu a fost pierdut .Va amintiti de cele 24 de companii independente care s-au unit pentru a fosta sistemul national de inchiriere auto?

Printre fondatorii originali a fost JOE SAUNDERS.

Comments are closed.