Astazi discutam despre modalitatea de a contesta un proces verbal de contraventie. In cazul in care ati fost oprit in trafic de catre Politie, si din varii motive ati fost amendat contraventional, dar cumva va simtiti neindreptatit, trebuie sa stiti faptul ca aveti posibilitatea sa contestati amenda respectiva. Puteti sa faceti acest lucru intr-un anumit termen, si anume: 15 zile de la comunicare. Adica, in cazul in care procesul verbal va este inmanat personal, aveti 15 zile de la data la care a fost intocmit sa il contestati. Dar daca v-a fost trimis prin posta sau prin alte forme de curierat, termenul de 15 zile curge de la comunicare, adica de la data la care ati primit plicul respeciv si ati semnat de primire.
O prevedere de care foarte multi soferi se folosesc este faptul ca procesul verbal trebuie sa fie completat intr-un anumit mod, conform prevederilor legale pentru a fi considerat valabil. In caz contrar, el se poate anula foarte usor printr-o contestatie.
Procesul verbal trebuie sa contina in mod obligatoriu, confiorm Ordonantei Guvernului nr. 2/200, urmatoarele: datele de identitate ale soferului auto, descrierea faptei pentru care se aplica amenda contraventionala, ora, data, locul unde s-a savarsit fapta, indicarea actului normativ care prevede ca aceasta actiune reprezinta contraventie, datele agentului care constata si aplica amenda, dar si data si locul unde incheie acest proces verbal, termenul in care soferul poate achita si caile de atac pe care le are la dispozitie, mentiunile acestuia.
O singura rubrica de mai sus, daca este uitata, completata gresit sau omisa va va da castig de cauza in fata instantei care va anula respectivul proces verbal de contraventie.
Este un aspect important si faptul ca acest proces verbal trebuie sa fie semnat atat de catre agentul constatator, cat si de sofer. Politistul trebuie sa aduca la cunostiinta soferului faptul ca poate sa faca mentiuni in procesul verbal in cazul in care are de obiectat.
Ca sa contestati un astfel de proces verbal trebuie sa va adresati in scris judecatoriei din raza careia s-a savarsit contraventia, in termen de 15 zile de la primirea sau comunicarea acestuia. La plangere trebuie sa anexati si o copie a procesului verbal de contraventie, dar si a actului de identitate.
Trebuie sa stiti ca pe aceasta perioada se suspenda executarea tuturor sanctiunilor aplicate, si raman suspendate pana cand instanta se va pronunta. Deci daca vi s-a aplicat masura suspendarii dreptului de a conduce, pe perioada cat se va judeca, veti avea dreptul de a conduce, fiind suspendate toate masurile aplicate. Daca pronuntarea instantei nu este pe placul dumneavoastra, aveti posibilitatea sa faceti recurs. Si in aceasta situatie se suspenda hotararea anterioara a instantei. Iar daca si hotararea instantei de recurs nu va este favorabila, si vi se suspenda dreptul de a conduce autoturisme, intotdeauna exista o solutie: puteti apela cu incredere la serviciile de inchirieri auto Bucuresti unde puteti sa beneficiati de sofer personal pe perioada cat nu aveti voie sa conduceti.