Ce inseamna codul inscris pe anvelope?

In afara de marca aferenta anvelopei respective, pe aceasta veti putea observa si un cod.

Ce inseamna acest cod? El releva caracteristicile anvelopei cum ar fi: dimensiuni, diametru, indice de sarcina. Codul este de regula sub forma 220/50 R 17 97 W. Acesta este doar un exemplu, eu putand bineinteles sa varieze in functie de caracteristici. Primele cifre releva latimea anvelopei exprimata in milimetri.

Dupa aceasta cifra urmeaza alt set de cifre separat prin “/” care arata seria, mai exact raportul dintre inaltime si latimea sectiunii, aceasta fiind in acest caz de 50%, adica 50% din 200mm, rezultatul fiind inaltimea flancului.  R corespunde constructiei, mai exact radiala.

Majoritatea anvelopelor au acest tip de constructie.  Cifrele care urmeaza dupa R reprezinta inaltimea jantei, sau diametrul interior al anvelopei adica  in acest caz fiind 17 inch. Dupa asta urmeaza specificata prin cifre capacitatea maxima de incarcare pe care o poate suporta per anvelopa. In acest caz avem 97, dar aceasta cifra reprezinta indicele, nu greutatea efectiva.

La un indice de 97 masina suporta 730 kg per anvelopa.  Litera din final reprezinta indice de viteza. Acestia sunt clasificati de la cel mai scazut, adica A, la cel mai ridicat, adica Y. Acest indice reprezinta viteza maxima pe care o poate suporta o anvelopa, W reprezentand viteza de 270km/h.

Acum veti stii sa descifrati codurile de pe cauciucuri, fie ca inchiriati o masina de la o companie de inchirieri auto si vreti sa cunoasteti toate detaliile despre masina, fie ca pur si simplu trebuie sa cumparati un cauciuc.

Daca masina este inchiriata de la o companie de rent a car Bucuresti si aveti probleme cu anvelopele este necesar sa sunati pentru solutionare!

Comments are closed.