Ce este ITP si cum se poate verifica valabilitatea acestuia?

ITP, sau inspectia tehnica periodica, este o verificare obligatorie la care trebuie sa fie supusa masina, periodic, exact asa cum intelegem din denumire.  Conform codului rutier, daca se circula fara un Itp valabil, suntem pasibili de o amenda contraventionala, dar si de retinerea certificatului de inmatriculare, deci nu vom mai avea voie sa circulam cu masina.

    Data la care trebuie sa efectuam urmatoarea inspectie tehnica periodica este trecuta pe talonul masinii. In cazul in care este ilizibil sau avem alte probleme in a citi data de pe talon, exista varianta verificarii online. Aceasta verificare se face foarte simplu pe site-ul RAR, unde introduci seria cartii de identitate a masinii, sau seria de sasiu, iar imediat vei afla daca respectivul autoturism are o inspectie tehnica periodica valabila.  Acesta este modul in care procedeaza si companiile de inchirieri auto Otopeni pentru verificarea masinilor din parcul auto, pentru a simplifica procedurile.
     ITP-ul se realizeaza in statiile RAR, iar preturile sunt variabile in functie de tipul masinii sau alte criterii.
    In cadrul acestei inspectii se vor verifica: motorul, franele, sistemul de directie, gradul de poluare, luminile, dar si documentele masinii. In momentul in care te-ai programat pentri ITP, trebuie sa ai la tine toate doumentele masinii: cartea, talonul, asigurarea RCA, buletinul. Precizam faptul ca la RAR nu trebuie sa se prezinte neaparat proprietarul masinii, deci puteti sa trimiteti cu incredere o cunostiinta.
    In cazul nefericit in care sunteti respins la ITP, nu este o tragedie. Aveti obligatia ca in 30 de zile sa remediati problemele constatate si apoi va reprezentati la RAR pentru verificare pentru obtinerea avizului.

Comments are closed.