Ce drepturi sau obligatii ai in cazul in care esti oprit de un politist in trafic?

Orice sofer a fost cel putin o data oprit de catre Politie in trafic fie pentru un control de rutina, fie pentru ca nu au respectat regulile de circulatie. Indiferent ca ai o masina in proprietate sau circuli cu o masina inchiriata de la un operator de inchirieri auto Bucuresti, regulile sunt aceleasi. Iata ce trebuie sa stii:

Daca esti oprit in trafic, politistul este cel care trebuie sa se deplaseze catre usa masinii tale. Deci tu nu trebuie sa cobori si politistul nu iti va cere sa te deplasezi tu la masina politiei. De regula asa se procedeaza, dar exista si situatii in care, din motive intemeiate, politistul poate solicita soferului sa coboare din masina (testarea cu aparatul etilotest etc).

Intodeauna atunci cand opreste o masina, politistul trebuie sa se prezinte, spunand numele si functia. Dupa ce se prezinte politistul va cere documentele masinii la control si trebuie sa va explice motivul pentru care v-a oprit si sa va comunice sanctiunile pentru ceea ce ati comis.

Se trece la completarea documentelor de constatare. Dupa ce vi se inapoiaza documentele masinii si vi se inmaneaza documentul de constatare, politistul trebuie sa va explice ca aveti dreptul sa faceti mentiuni in procesul verbal sau dreptul de a contesta documentele intocmite. Aveti dreptul sa contestati in instanta procesul verbal in cazul in care aveti dubii cu privire la abaterile care vi se imputa.

In cazul in care consumati bauturi alcoolice sau alte substante interzise nu va urcati la volan, va alegeti cu un dosar penal sau chiar inchisoare in cazul in care sunteti implicati intr-un eveniment rutier!Evitati sa conduceti autoturismul in aceste conditii si cel mai indicat este sa apelati la o firma de inchirieri auto cu sofer personal sau chiar la taxi !

Conduceti prudent!

Comments are closed.