Astazi discutam despre drepturile soferului in momentul in care este oprit in trafic de catre Politia Rutiera. Consideram ca este util sa cunoasteti aceste aspecte in cazul in care sunteti oprit si amendat contraventional pentru o abatere.
Cu siguranta multi dintre noi ne-am confruntat cu o astfel de situatie, in care am fost opriti de un politist rutier. Fie ca suntem soferi experimentati, cu masini personale sau soferi de ocazie care conduc masina unei constiinte sau o masina de la inchirieri masini Bucuresti , tuturor li se poate intampla sa fie neatenti in trafic si sa fie opriti pentru diverse abateri de catre politistii rutieri. Probabil ca ati observat ca de multe ori acestia nu ne arata legitimiatia, ci doar se prezinta in fata soferului. Acesta este primul lucru pe care orice politist il face: sa se prezinte si sa spuna unitatea din care face parte. Acest lucru nu este contrar legislatiei in vigoare, intrucat politistii poarta la vedere insigna si legitimatia cu numele si functia, deci nu sunt obligati sa isi arate si legitimatia. Aveti,insa, dreptul sa le cereti sa se legitimeze in fata dumneavoastra.
Politistul trebuie sa aiba un motiv pentru care sa va opreasca. Legea nu le mai permite sa opreasca autoturisme fara motiv. Deci in momentul in care v-a oprit el este obligat sa va explice si motivul pentru care a facut-o. Exista insa situatii in care poate fi vorba de o actiune organizata, ori cand exista informatii cum ca acel autoturism trebuie sa fie oprit pentru ca s-au comis ilegalitati, caz in care Politia are dreptul sa opreasca masina.
Spuneam mai sus ca soferii nu pot fi opriti fara motiv. Lucru perfect adevarat. Dar in cazul in care, de exemplu, un sofer este oprit pentru ca a condus fara centura de siguranta, iar agentul constatator constata faptul ca nu detine nici actele prevazute de lege, sau daca observa alte incalcari, el poate sa aplice mai multe masuri contraventionale pentru toate faptele.
O alta situatie este cea in care esti prins de radar. Se presupune in randul soferilor faptul ca acestia au dreptul sa ceara certificatul metrologic al radarului, sau chiar ordinul de serviciu. Acest lucru este fals, intrucat politistul nu are obligatia de a face aceste demersuri in fata soferului. In cazul in care aveti suspiciuni cu privire la buna functionare a radarului singura solutie este sa completati rubrica “alte mentiuni” din procesul verbal unde sa va prezentati obiectiunile si sa demarati o actiune in instanta de contestare a procesului verbal de contraventie. In cererea depusa la instanta puteti solicita ca unitatea din care face parte agentul constatator sa depuna ca proba certificatul metrologic al radarului, dar si alte documente pe care le considerati utile pentru solutionarea cauzei. Aveti dreptul sa contestati procesul verbal de contraventie in termen de 30 de zile de la luarea la cunostiinta, adica in 30 de zile de la data la care ati semnat procesul verbal sau de la data la care l-ati primit prin posta sau alte mijloace, la instanta din circumscriptia judetului unde s-a savarsit presupusa contraventie.
Un alt mit care circula printre soferi este ca pot apela cu usurinta numarul 112 in cazul in care constata abuzuri. Acest numar este folosit strict pentru situatii de urgenta, iar apelarea abuziva poate sa fie amendata. Deci apelati numarul de urgenta numai in cazul in care este absolut necesar.
La urma urmei, Politia rutiera este in slujba cetateanului, iar soferii pot gresi. Deci daca acest lucru se intampla, incercati sa va asumati gresala si sa nu o mai repetati pe viitor. Regulile de circulatie ne protejeaza viata!