Care e semnificatia seriei de sasiu ?

Stim cu totii faptul ca seria de sasiu este acel sir lung de numere care identifica fiecare masina. Adica un fel de cod numeric personal. Iata ce semnificatie are si unde il gasim .

Orice masina are un astfel de cod. La masinile vechi sau de epoca, acest cod este mai scurt, dar o data cu trecerea timpului el a devenit mai complex tocmai pentru a oferi informatii cat mai multe despre masina. Am discutat cu reprezentatii unui parc de rent a car Bucuresti cu privire la acest aspect.

Acest cod este format din 17 caractere, o insiruire de care arata fabricantul, descrierea masinii dar si un cod unic de indentificare.  

Codul incepe cu o litera sau cifra care arata tara de fabricatie a masinii, de exemplu W inseamna Germania sau 1 – SUA.  Al doilea ne arata fabricantul, de exemplu A – Audi, V – Volskwagen.

Al treilea ne arata tipul de vehicul, adeica autoturism, tir etc. Urmatoarele cinci caractere arata caracteristici specifice care variaza In functie de autoturism. Acestea pot fi Break, cabrio, coupe, etc. Fiecare producator are propria grila de numere pentru identificarea unui anumit tip.

Al noualea caracter este unul de securitate, diferit in functie de producator, al zecelea reprezinta anul de fabricatie al masinii, de exemplu 1 este pentru perioada 1971-2001.

Urmeaza codul pentru uzina unde s-a fabricat, iar apoi urmatoarele 6 caractere reprezinta o serie unica a masinii.

Astfel, daca veti avea la indemana un singur cod de sasiu al unei masini, veti putea fara probleme sa va dati seama de tara de provenienta, de productie, marca, tipul dar si anul de fabricatie si uzina.

Comments are closed.