Se spune ca nu esti sofer daca nu ai fost cel putin o data implicat intr-o tamponare sau intr-un accident rutier. In traficul infernal dintr-o zona urbana, este aproape imposibil sa scapi, oricat de multa experienta ai avea.
Daca acest lucru s-a intamplat, iata care sunt pasii pentru a rezolva aceasta situatie. Pentru inceput esential este sa iti pastrezi calmul. Fiind calm vei putea sa gandesti limpede si sa urmezi pasii necesari.
Discuta cu celalalt sofer. Indiferent cine a fost vinovat, este important sa discutam calm, si chiar sa ne cerem scuze daca vina a fost a noastra. Nu de putine ori au existat cazuri in care soferii, din cauza orgoliilor, au ajuns la conflicte foarte grave din cauza faptului ca s-au jignit unul pe altul. Orice om greseste, de aceea trateaza cu respect, chiar daca te simti vatamat. Pagubele se pot recupera in cazul in care nu a fost vina ta.
Dupa ce ai avut o discutie cu soferul si ati stabilit cine este vinovatul pentru incident, aveti la dispozitie doua variante: fie mergeti la sectia de polite din raza localitatii unde s-a intamplat accidentul, fie completati un formular de constarare amiabila.
Ultima varianta este cea mai simpla. Va scuteste de drumuri si de timp pierdut la sectia de politie, dar si de amenzi sau puncte de penalizare. Prin intermediul formularului de constatare amiabil puteti sa intocmiti dosarul de dauna pentru obtinerea despagubirii, deci nu este obligatoriu sa mergeti la politie.
Asigurati-va ca masina implicata in accident are asigurare RCA, si luati o copie de pe aceasta. Luati copie si de pe permisul de conducere si cartea de identitate a soferului. Formularul de constatare amiabil se intocmeste in dublu exemplar, avand doua file pe care completati o singura data, intrucat se autocopiaza. Un formular ramane la cel pagubit si altul la cel vinovat.
Dupa ce ati facut toate aceste proceduri, evaluati pagubele masinii. Chiar daca par superficiale este indicat sa apelati un serviciu de tractari auto Bucuresti Preturi pentru a duce masina acasa sau in orice alta locatie preferata de dumneavoastra. Nu riscati sa circulati cu o masina avariata intrucat puteti agrava pagubele sau puteti sa subestimati avariile si sa fie mult mai grav. Masina poate sa aiba probleme la sisteme principale, cum ar fi cel de franare. De aceea, pana cand nu aveti o constatare profesionala, nu este cazul sa riscati.
Dupa ce ati efectuat toati acesti pasi, urmeaza demersurile pentru intocmirea dosarului de dauna. Pentru aceastra trebuie sa luati legatura cu asiguratorul, care va va cere o serie de documente. In principiu sunt cele pe care le-ati solicitat de la vinovat, plus cele ale masinii avariate. Se va face o constatare a pagubei si apoi se va da un aviz in baza caruia veti putea sa efectuati reparatia la orice service dorit. Compania de asigurari va achita catre service contravaloarea reparatiilor.
Toate aceste proceduri sunt destul de birocratice, de aceea atunci cand va deplasati cu masina este de preferat sa conduceti preventiv, sa anticipati miscarile participantilor la trafic si ale masinilor, pentru a putea evita astfel de evenimente care ne costa timp.