Ce faci daca ai facut accident cu masina in UE

 

    Daca te-ai hotarat sa pleci cu masina in strainatate, iata ce trebuie sa stii in cazul in care te vei confrunta cu un accident in afara tarii. In primul rand, inainte de plecare, verifica permisul de conducere. El este valabil in toate tarile Uniunii Europene, dar trebuie sa fie valabil.
    Fie ca circuli cu o masina proprietate personala, sau cu una luata de la o companie de inchirieri auto Bucuresti , regulile sunt aceleasi. Trebuie sa ai incheiata o asigurare de tip RCA care este valabila atat in Romania, cat si in toate celelalte state ale Uniunii Europene.
     Cartea verde este polita care face parte din orice asigurare RCA, si este cea care te va asigura in statele membre UE.  Asadar, daca vei produce un accident in UE, Cartea verde va despagubi pentru daunele produse. In cazu de urgenta, sfatul este sa apelezi numarul unic de urgenta 112, daca este cazul, numar valabil in orice tara din UE.
    De asemenea, nu aveti voie sa parastiti locul accidentului si e necesar sa notati datele celeilalte persoane implicate in accident.  Este bine sa completati si o declaratie cu cealalta parte, sau documentul pus la dispozitie de catre asigurator unde veti scrie toate datele cu privire la accident: ziua, locul, imprejurarile.
    Daca tu esti cel prejudiciat, in sensul ca cineva te-a accidentat in spatiu UE, modalitatea de despagubire este tot prin Cartea verde a celuilalt sofer. Cererea de despagubire poate sa fie depusa fie in tara unde s-a produs accidentul, la asiguratorul celui vinovat, fie in Romania. Toti asiguratorii au obligatia sa aiba in fiecare stat cate un reprezentant de despagubiri, deci poti afla informatiile unde te poti adresa foarte usor pe Internet.

Comments are closed.