Cat de important este antigelul pentru masina?

Pe langa uleiul de motor si alte lichide ale masinii, antigelul ocupa un loc important desi de multe ori este ignorat de catre soferii care ii diminueaza importanta. Antigelul este responsabil cu racirea motorului si protejeaza impotriva inghetului. 
Nu de putine ori, soferii care au neglijat nivelul de antigel al masinii au constat ca nu au mai putut sa porneasca masina din cauza faptului ca motorul s-a supraincalzit sau circuitele au inghetat din cauza temperaturii foarte scazute. Sunt numeroase situatii de acest fel, unde specialistii de la tractari auto Bucuresti s-au deplasat pentru a ridica masinile care fusesera private de antigel pentru a le duce la service.
Antigelul formeaza un circuit inchis intre propulsor si radiator. Acesta preia caldura si o elibereaza la nivelul radiatorului pentru a o elimina. Antigelul protejeaza si impotriva coroziunii, de aceea este un mit faptul ca antigelul trebuie sa fie folosit numai pe perioada iernii. El trebuie sa fie folosit intotdeauna, pentru ca rolul lui este si de a evita supraincalzirea, nu doar inghetul.
Pe piata se gasesc multe tipuri de antigel. De regula, cea mai frecventa este forma concentrata la care se specifica pe ambalaj faptul ca acesta trebuie sa fie diluat cu apa distilata.
Un rol important al antigelului este si faptul ca impiedica depunerile de calcar sau alte substante pe circuite. Antigelul trebuie sa fie folosit in functie de tipul motorului, existand mai multe variante pe piata. Inainte sa completam cu antigel trebuie sa ne interesam ce tip este cel mai potrivit. Un lichid de racire necorespunzator poate sa duca la probleme ale motorului si ale circuitului.
Antigelul are o durata de viata mai mare. Puteti sa circulati aproximatov 2-3 ani cu acelasi antigel, insa dupa aceasta perioada este recomanda inlocuirea. Nu din cauza faptului ca se pierde, ci mai ales din cauza faptului ca isi va pierde din proprietati o data cu trecerea timpului. Printre problemele care intervin la un antigel vechi se numara faptul ca punctul de inghet al acestuia va scadea o data cu trecerea timpului, deci chiar daca initial ati folosit un antigel corespunzator, ulterior acestuia i se vor diminua calitatile.      
Este important sa retineti faptul ca nu se amesteca mai multe tipuri de antigel. Pe piata exista mai multe culori de antigel care sunt corespunzatoare fiecarui tip. Indicat este sa folositi acelasi tip de lichid si sa nu amestecati culori diferite intrucat culorile diferite corespund unor proprietati diferite.
Alt aspect pe care trebuie sa il retineti este faptul ca antigelul nu se verifica niciodata cu motorul pornit sau cu motorul cald. In vasul de expansiune se va crea o presiune si o temperatura inalta, si deschis atunci cand nu trebuie poate genera arsuri foarte grave. De aceea trebuie sa fiti extrem de atenti cand faceti o verificare. Ea trebuie sa fie facuta cu motorul rece. Daca observati un nivel scazut, completati imediat. Nu este recomandat sa folositi apa intrucat ea favorizeaza coroziunea si nu raceste motorul asa cum ar trebui. 

Comments are closed.